Publikacje i filmy

Subskrybuj nasz kanał na youtube

 

Sprawdź też nasze inne kanały:

Wołowina QMP

Strategia Polska Wołowina

 

Sygnatariuszami dokumentu są:

^

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

^

Polskie Zrzeszenie
Producentów Bydła Mięsnego

^

Federacja Związków
Pracodawców-Dzierżawców
i Właścicieli Rolnych

^

Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego

^

Stowarzyszenie Rzeźników
i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej

^

Związek Polskie Mięso

Kroków do sukcesu

Organizacji branżowych

Strategia przedstawiona w książce powstała poprzez modyfikację strategii „Polska Wołowina 2022”. Strategia „Polska Wołowina 2022″ jest efektem współpracy organizacji branżowych a zaadresowanie kluczowych wyzwań pozwoli na zwiększenie wolumenu marży łańcucha wartości oraz bardziej sprawiedliwy podział, w szczególności do rolników poprzez 6 dźwigni wzrostu!

Szanowni Państwo

Strategia „Polska Wołowina” jest propozycją
Porozumienia Rolniczego do Strategii Odpowiedzialnego Rozwoju

Opracowana strategia obejmuje wspólne działanie uczestników łańcucha dostaw wołowiny, mające na celu:

  • trwały i zrównoważony rozwój sektora wołowiny, obejmujący działania zgodne z zasadami dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu orazśrodowiska naturalnego;
  • wzrost rentowności całego łańcucha dostaw poprzez obniżenie kosztów jednostkowych i uzyskanie wyższej ceny;
  • innowacyjny i inteligentny rozwój branży, obejmujący wykorzystanie badań naukowych i innowacji do tworzenia powiązań między wiedzą a działalnością rolniczą;
  • integrację łańcucha wartości w duchu transparentności i dzielenia wspólnych wartości oraz celów, w tym:
    wzmocnienie aspektów społecznych związanych z odpowiednim zarządzaniem produkcją.

Przyjęto założenie, że płatności bezpośrednie do bydła będą zachowane, a może być zmieniona ich struktura.
Niniejsza strategia skupia się na działaniach, które mogą być finansowane ze środków branży, tj. producentów żywca, przetwórców i innych uczestników łańcucha dostaw wołowiny, oraz środków publicznych z PROW, modyfikacji płatności bezpośrednich (neutralnych w kalkulacji kosztów), dozwolonej pomocy Państwa (środków krajowych), środków UE z WPR na promocję,
środków na badania i rozwój z NCBiR.

Standardy mięsa wołowego

Spis treści:

^

Wstęp

Cztery podrozdziały

^

Wymagania minimalne

^

Wymagania określone przez nabywcę

Dwanaście podrozdziałów

^

Kod EKG /ONZ dotyczy wymogów kupującego dla wołowiny

Dwa podrozdziały

^

Opis tusz i elementów

Siedem podrozdziałów

^

Adresy

^

System kodyfikacji

Szanowni Państwo

Oddajemy w Państwa ręce pierwszy polski standard elementów handlowych opracowany na podstawie międzynarodowego globalnego standardu EKG/ONZ (UNECE) wydanego przez Europejską Komisję Gospodarczą Organizacji Narodów Zjednoczonych w Genewie.

Dziękujemy ekspertom, którzy zaangażowali się w prace nad tym katalogiem, a których listę znajdziecie Państwo na przedostatniej stronie. Bez ich zaangażowania ten katalog by nie powstał.
Dziękujemy organizacjom branżowym, które udzieliły nam poparcia.
Wyrażamy przekonanie, że ten katalog to kolejny istotny krok w kierunku poprawy marketingu i budowy wizerunku polskiego sektora wołowiny- dostawcy elementów handlowych o wysokim stopniu standaryzacji produktu.
Stopniowe wdrażanie globalnego systemu kodowania elementów handlowych ułatwi komunikację stron transakcji zarówno wewnątrz kraju jak w handlu międzynarodowym.

Stron z podziałem tuszy na elementy

Strony specjalistycznej wiedzy

Zastosowane w niniejszej publikacji forma i prezentacja materiału nie oznaczają wyrażania jakichkolwiek opinii ze strony Sekretariatu Organizacji Narodów Zjednoczonych w sprawie statusu prawnego jakiegokolwiek kraju, terytorium, miasta ani obszarów, ani ich władz, ani też wyznaczania granic i ograniczeń.
Nawiązanie do nazw konkretnych firm lub produktów bez względu na fakt, czy zostały one opatentowane, nie oznacza, że zostały one zatwierdzone, bądź są zalecane przez Organizację Narodów Zjednoczonych zamiast innych o podobnym charakterze, które nie zostały wymienione.

Wielka Księga Wołowiny

Spis treści:

^

Wstęp

^

System QMP (Quality Meat Program)

^

Skład chemiczny i wartość odżywcza mięsa wołowego

^

Mapa elementów mięsa wołowego

^

Grillowanie a BBQ

^

Rozbiór elementów z półtuszy wołowej

^

Wołowina w kontekście otaczającego nas świata

^

Historia mięsa wołowego

^

Kulinarne mięso wołowe w kuchni

^

Właściwości technologiczne mięsa wołowego

^

Wykorzystanie elementów mięsa wołowego w kuchni - Receptury

^

Wstępna obróbka mięsa

^

Słowniczek

^

Przepisy

Szanowni Państwo

Na Państwa ręce przekazuję egzemplarz Wielkiej Księgi Wołowiny wydanie elektroniczne – pierwszego w Polsce kompleksowego opracowania dotyczącego wyśmienitego mięsa, jakim niewątpliwie jest wołowina.

Mięso to przez wieki gościło na polskich stołach pod różnymi postaciami i na stałe wpisało się w historię naszej sztuki kulinarnej. W latach 90. jednak, głównie z powodu słabej jakości surowca dostępnego na rynku, a także z powodu związanych z nim wielu stereotypów, znacznie straciło na popularności.

Obecnie wołowina ponownie zyskuje zwolenników i coraz częściej pojawia się nie tylko w menu najlepszych restauracji, ale stanowi również istotny element codziennej diety Polaków.

Dziś dobre wrażenie i inspiracje kulinarne związane z tym świetnym mięsem najczęściej przywozimy z zagranicznych podróży.

Nie wiemy, że rodzimy przemysł mięsny produkuje doskonałej jakości wołowinę porównywalną z argentyńską czy amerykańską – jak choćby właśnie tę z certyfikatem Quality Meat Program, który gwarantuje wysoką, powtarzalną jakość oraz niezapomniane doznania smakowe.

Oddaję w Państwa ręce tę książkę, aby zainteresować, zaintrygować, zainspirować do przygody z wołowiną QMP.

Mam nadzieję, że dzięki tej publikacji wysokiej jakości wołowina znów będzie świętować swoje złote czasy. I powróci przekonanie, że dobra wołowina, jaką niewątpliwie jest QMP, stanowi gwarancję kulinarnego sukcesu!

Oryginalnych receptur

Stron specjalistycznej wiedzy

Zastosowane w niniejszej publikacji forma i prezentacja materiału nie oznaczają wyrażania jakichkolwiek opinii ze strony Sekretariatu Organizacji Narodów Zjednoczonych w sprawie statusu prawnego jakiegokolwiek kraju, terytorium, miasta ani obszarów, ani ich władz, ani też wyznaczania granic i ograniczeń.
Nawiązanie do nazw konkretnych firm lub produktów bez względu na fakt, czy zostały one opatentowane, nie oznacza, że zostały one zatwierdzone, bądź są zalecane przez Organizację Narodów Zjednoczonych zamiast innych o podobnym charakterze, które nie zostały wymienione.